Które produkty żywnościowe mają zbawienny wpływ na zdrowie?
Jedzenie to bardzo ważny element codziennego funkcjonowania. Jeśli jest niewłaściwie dobrane, źle się czujemy, jesteśmy przemęczeni i nie mamy energii do pracy. Dieta wpływa na nasze ciało oraz umysł. Dlatego tak bardzo istotne jest wdrożenie do swojego jadłospisu żywności, która zapewni zdrowie, doda energii oraz przywróci radość życia. Swoje poczynania możemy rozpocząć już na etapie planowania zakupów. Poniżej przedstawiamy kilka wartościowych produktów.
Niezastąpiony imbir na przeziębienie
To jest gatunek rośliny, która gromadzi cenne dla zdrowia właściwości lecznicze. Należy go stosować, kiedy masz problem ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Ma również właściwości poprawiające samopoczucie przy przejawach choroby lokomocyjnej. Genialnie sprawdza się również przy wspomaganiu leczenia rozmaitych przeziębień albo grypy. Imbir pomaga złagodzić również bolesne miesiączkowanie! Można go wykorzystać na wiele sposobów. Jako suszoną przyprawę, jako wywar albo likier. Nasz pomysł to zalać kawałki obranego imbiru gorącą wodą, do ciepłego wywaru dodać łyżkę miodu i sok z połowy cytryny. Pij taki napój codziennie, a na pewno ujrzysz pozytywne wyniki!
Dobroczynne siemię lniane
Ma w swoim składzie sporo oleju i związków śluzowych. W jego skład wchodzi także białko, kwasy organiczne, enzymy, minerały, a przede wszystkim zadowalająca ilość błonnika pokarmowego. Siemię lniane można śmiało określić mianem superfood. Spożywanie siemienia lnianego z pewnością jest przydatne przy gubieniu kilogramów, problemach z wypróżnianiem, a także suchym kaszlu. Te malutkie ciemne i specyficzne ziarna mają również właściwości zapobiegające nowotworom. Warto więc spożywać siemię regularnie!
Kurkuma nie tylko jako barwnik i przyprawa
Jest przyprawą, którą stosuje się od bardzo długiego okresu. Stanowi ona fundament dużej części azjatyckich dań. Poza wyróżniającym się walorem smakowym nie sposób przejść obojętnie wobec jej działania prozdrowotnego. Wykorzystywanie kurkumy stymuluje funkcjonowanie systemu immunologicznego. Jest ona też pożyteczna w zapobieganiu nowotworom. Bardzo dobrze wspomaga układ pokarmowy i reguluje jego pracę. Wykazuje skuteczne działanie w stosunku do stanów zapalnych. Jest efektywną bronią w walce z grzybicą oraz dolegliwościami wirusowymi i bakteryjnymi. Kurkumę powinny stosować osoby, które borykają się z zapaleniem zatok. Przyprawa wspaniale radzi sobie z rozrzedzaniem śluzu, więc znacznie jest je udrożnić.
Czosnek wcale nie taki straszny i może pomóc
Czosnek to jedna z tych przypraw, której wiele osób obawia się najbardziej. Wszystko za sprawą jego intensywnego zapachu, który na długo pozostaje, zwłaszcza w ustach. warto się jednak przełamać, gdyż korzyści ze spożywania czosnku jest bardzo wiele. Czosnek przede wszystkim pomaga w zwalczaniu infekcji dróg oddechowych. Przeciwbakteryjne i antywirusowe właściwości rośliny wykorzystuje się w leczeniu przeziębienia, grypy, zapalenia oskrzeli oraz płuc. Może być z powodzeniem stosowany w przypadku zapalenia zatok oraz problemów z odkrztuszaniem. Udowodniono także bardzo skuteczne działanie czosnku podczas przebiegu gruźlicy.
Komentarze
Edyta Wojciechowska
Zdrowe odżywianie się powinno być jeszcze bardziej promowane.
Zdrowe odżywianie się powinno być jeszcze bardziej promowane.